Novosti

Priznanje Srbiji za uspešan transport isluženog nuklearnog goriva u Rusku Federaciju

Posted by: admin

Srbija je šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije, čime su eliminisane potencijalne terorističke pretnje i postignuta bezbednost građana Srbije.

Srbija je dobila priznanje jer je šesta zemlja u svetu koja je u periodu od 2009. godine do danas, sa svoje teritorije uklonila visokoobogaćeni uranijum i plutonijum, nuklearne materijale koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog terorizma. Priznanje Srbiji dodeljeno je na Međunarodnoj konferenciji o upotrebi nuklearnog goriva i nuklearnih reaktora, koja se održava u Santjagu, Čile, u periodu od 23 -27. oktobra 2011. godine.

Srbija je postala jedna od samo 19 država u svetu koje su postigle tako vredan rezultat. Republika Srbija je uključena u globalni program za smanjenje terorizma, u kojem učestvuje 130 država.
Direktor JP „Nuklearni objekti Srbije“, Radojica Pešić, učestvuje na ovoj međunarodnoj konferenciji, na poziv Ministarstva energetike SAD-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Na konferenciji je snažno naglašeno da se Srbija pozitivno pozicionirala na nuklearnoj mapi sveta, kao država koja je uspešno obavila dva projekta. Projekti se, svaki na svoj način, mogu smatrati prekretnicama u realizaciji svetskog programa za smanjenje nuklearnog terorizma.
Srbija je u zemlju porekla, Rusku Federaciju, 2002. godine, transportovala više od 48 kg svežeg nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom. To je bio prvi transport u okviru međunarodne inicijative za vraćanje nuklearnog goriva sa istraživačkih nuklearnih reaktora ruske proizvodnje iz celog sveta, u zemlju porekla.

Drugi veliki projekat Srbije je otpremanje kompletnih zaliha iskorišćenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom, ukupno 13 kg, iz reaktora RA, i transport preko 2000 kg istrošenog goriva sa nisko obogaćenim uranijumom, što je bio najveći i najkompleksniji transport ikada.
Transport je obavljen u organizaciji Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije”, koje je Vlada republike Srbije ovlastila za realizaciju ovog projekta, po utvrđenim procedurama i rokovima. Gorivo je krenulo je iz Srbije 18. novembra 2010. godine, a u Rusku Federaciju bezbedno stigao 17. decembra 2010. godine.
Tokom ovog projekta, ukupno 8030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva prepakovano je u specijalne kontejnere, 15 transportnih kontejnera je činilo transportni konvoj, što je predstavljalo najkompleksniju moguću operaciju u tehnološkom, sigurnosnom, bezbednosnom i finansijskom smislu.

Na konferenciji je posebno istaknut doprinos Srbije međunarodnim naporima za upotrebu nuklearnih tehnologija u miroljubive svrhe.