Novosti

Srbija postavila nove standarde u nuklearnom svetu

Posted by: admin

Stiglo priznanje za uklanjanje visokoobogaćenog uranijuma

Na Međunarodnoj konferenciji o upotrebi nuklearnog goriva i nuklearnih reaktora, koja je upravo završena u Čileu, predstavnik Američkog ministarstva energetike je uručio zahvalnicu predstavniku Srbije Radojici Pešiću, direktoru Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije“, u kojoj se navodi, da je Srbija uklonivši sa svoje teritorije sav visokoobogaćeni uranijum dala važan primer međunarodnoj zajednici i postavila nove standarde u nuklearnim svetu.
Tokom konferencije predstavnik Srbije je imaju zajedničku prezentaciju sa predstavnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju, u vezi otpremanja nuklearnog goriva iz Srbije u Rusku federaciju.

Srbija je dobila priznanje jer je šesta zemlja u svetu koja je u periodu od 2009. godine do danas, sa svoje teritorije uklonila visokoobogaćeni uranijum i plutonijum, nuklearne materijale koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog terorizma. Srbija je postala jedna od samo 19 država u svetu koje su postigle tako vredan rezultat. Republika Srbija je uključena u globalni program za smanjenje nuklearnog terorizma, u kojem učestvuje 130 država.

Predstavnici Srbije redovno učestvuju na konferencijama koje organizuje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i članica je te organizacije od 2001. godine. Ovom prilikom je na konferenciju kao predstavnik pozvan direktor JP „Nuklearni objekti Srbije“, Radojica Pešić. Svi troškovi su pokriveni od strane organizatora skupa.