Novosti

Tajna „operacije kobalt”

Posted by: admin

Vest preneta sa Politika Online

Politika

Aleksandar Apostolovski
objavljeno: 12.02.2013.

Demontiranje radioaktivnog kobalta 60 iz Zdravstvenog centra u Kladovu sadržalo je velike bezbednosne izazove
Sve izmerene doze zračenja tokom prenošenja kobalta bile u propisanim granicama

Pod najvećim stepenom tajnosti, nedavno je završena visokorizična operacija zamene jakog izvora „kobaltbombe” – radioterapijskog izvora „kobalta 60”. Višemesečna, pažljivo pripremana akcija, odvijala se van očiju javnosti, jer je demontiranje starog, ali još snažnog „istrošenog” izvora kobalta 60 iz Zdravstvenog centra u Kladovu, sadržala velike bezbednosne izazove. Motiv je bio izuzetno značajan. Radioterapijski centar u Zdravstvenom centru Kladovo poseduje nekoliko radioterapijskih uređaja: linearni akcelerator, jedini katetron sa izvorima C0-60 u Srbiji i jedini kobaltron–„kobalt bombu”.Svi radioterapijski centri u Srbiji su imali ovakve uređaje, svi su rashodovani i zamenjeni linearnim akceleratorima, sem navedenog u Kladovu. Direktorka tamošnjeg zdravstvenog centra Slađana Natošević kaže da radioaktivni „kobalt 60” služi u terapijske svrhe, za primenu zračne terapije kod pojedinih vrsta solidnih tumora i izuzetno je značajan. I izuzetno opasan.

Zato je još u decembru prošle godine, uz specijalnu pratnju MUP-a Srbije, materija transportovana iz Kladova za Beograd i smeštena u novoizgrađeno skladište jakih izvora zračenja, u JP „Nuklearni objekti Srbije” (NOS), u krug Vinče. Sledeća faza je započela transportom novog jakog izvora „kobalta 60”, koji je stigao pod visokim merama bezbednosti iz Mađarske.

– Izvor nije mogao da bude odmah montiran u Kladovu, jer nosač izvora nije odgovarao onom u kobaltronu, koji se nalazi u tamošnjem zdravstvenom centru – kaže direktor JP NOS Jagoš Raičević.

Zato je prvo morao biti transportovan do „vrućih ćelija” reaktora u Vinči, jedinog mesta u Srbiji gde je bilo moguće njegovo prepakivanje u drugi, odgovarajući kontejner.

– Prebacivanje izvora iz mađarskog u naš kontejner je, kao „lakši deo” posla, obavljeno u hali velikog istraživačkog reaktora RA. Zatim je taj kontejner kranom prebačen u prostor iza „vrućih ćelija” reaktora „RA”, iz koga je prebačen u jednu od njih. Kada je ispražnjen, kontejner je sklonjen, i umesto njega je postavljen drugi, novi transportni kontejner, čiji su unutrašnji nosači bili kompatibilni sa kobaltronom iz centra u Kladovu – napominje direktor NOS-a.

Poslednji, najrizičniji deo operacije predstavljalo je prebacivanje izvora iz „vruće ćelije” reaktora RA u transportni kontejner. O jačini tog radioaktivnog izvora dovoljno govori i podatak da bi, u slučaju neželjenih događaja, taj izvor veoma malih dimenzija, svakome u njegovoj neposrednoj blizini isporučio smrtonosnu dozu zračenja za samo nekoliko sekundi. U takvom scenariju bi jako velikim dozama zračenja bili izloženi ne samo oni koji bi se tada našli u zgradi već i izvan nje.

Raičević ističe da su svi ti elementi uzeti u obzir kada se pristupilo pažljivom planiranju. Svi proračuni su poslužili kao osnov za izradu detaljnog Izveštaja o sigurnosti, koji je odobrila Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearne sigurnosti Srbije.

– Sve proračune je izradio JP NOS, koji je vršio i dozimetrijski nadzor operacija na reaktoru RA i „vrućim ćelijama”, dok je glavni operatorski posao prepakivanja sačinio uvežbani tim Laboratorije za radioizotope Instituta „Vinča” – napominje Raičević.

Sve izmerene doze zračenja u toku izvođenja operacija u potpunosti su odgovarale onima koje su prethodno izračunate na računarskom klasteru koji je na reaktoru RB uspostavilo JP „NOS”. Zahvaljujući iskusnoj ekipi Laboratorije za izotope Instituta „Vinča”, sve faze komplikovanog posla tekle su po planu. Najizloženiji pojedinci su primili nekoliko puta manje doze zračenja od maksimalno dozvoljenih za ovu operaciju.

Direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča” Bojan Radak napominje da jetransport radioaktivnog izvora u svim fazama vršen pod strogim obezbeđenjem MUP-a Srbije, uz saglasnost i kontrolu Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Republike Srbije. Zdravstveni centar „Kladovo” nastavlja poslove radioterapije sa „kobaltom 60”. Izvor će biti upotrebljiv u narednih 10 godina.