Novosti

Obaveštenje direktora o prevozu zaposlenih

Posted by: admin

Poštovane kolege i koleginice,

Ovim putem bih želeo da prokomentarišem akciju koju neki delovi tj. saradnici Instituta već sprovode, a tiče se prevoza zaposlenih JP NOS. Dakle, pozdravljam tu akciju, i nadam se da će obuhvatiti sve naše zaposlene! Ali, pre toga bih želeo da vas ukratko upoznam sa istorijom naših pregovora na tu temu, o čemu je verovatno bilo dosta „proverenih” i „neproverenih” vesti.

Pitanje zajedničkog prevoza je nekoliko puta razmatrano sa rukovodstvom Instituta. Posle pregovora od nekoliko meseci, sa prethodnim direktorom smo postigli dogovor da se potpiše Ugovor kojim bi se regulisali svi zaostali problemi – između ostalog i prevoz – a na osnovu prethodne usaglašene analize i predloga koji bi sačinile zajedničke službe JP NOS i INN. To je bilo krajem marta prošle godine, dakle 2012! Prethodni direktor se složio sa predlogom Ugovora koji su sačinile stručne službe INN i JP NOS, ja sam ga potpisao, poslao i – posle nedelju dana dobio negativan odgovor. To je jedina i prava istina, može se proveriti kod više naših i institutskih saradnika koji su u svemu učestvovali.

Novi direktor Instituta je odmah upoznat sa time, a stigla su i neka uverenja iz Garaže da se postojeći tehnički problemi mogu prevazići. Ali, nakon mesec dana, nova uprava je izjavila da ipak „ne može protiv Instituta” i dogovor koji je postignut za januar mesec ove godine, bio je samo kratkoročna mera. Ja sam u ime Preduzeća nudio više varijanti – takođe više puta i u prisustvu više svedoka – ali se „nije moglo protiv Instituta”.

Nedopustiva je naravno takva vrsta privatizacije državne imovine, kojom se iz tzv. „zajedničkog prevoza” izuzima jedan deo državnih institucija, finansiranih iz istog budžeta i istog ministarstva. Ali, ono što logika (i pravo?) ne dozvoljava, politika izgleda može.

I tako smo došli do trenutne situacije. Ja sam juče obavestio direktora Instituta o tome, i on je izrazio sumnju u istinitost takvih tvrdnji. U potpunom ubeđenju da je direktor govorio istinu, ostaje mi samo da, pomalo zbunjen ovakvom organizacijom – jer imam informacije da su naši saradnici već uplatili na neki račun traženi iznos – poželim svim našim saradnicima da, kao fizička lica, što uspešnije sprovedu akciju ugovaranja prevoza sa Institutom, ili delom sa kojim se to izgleda može postići.

U tom smislu, podržavam akciju i Sindikata i svih kolega koji se pitaju da li se treba uključiti u ovu vaninstitucionalnu akciju.

Dr Jagoš Raičević
v. d. direktora JP „Nuklearni objekti Srbije”