Novosti

Emisija RTS-a o JP “Nuklearni objekti Srbije”

Posted by: admin

Obrazovno-naucna redakcija RTS snimila je emisiju pod naslovom “Nuklearni objekti Srbije”, koja je emitovana 08. maja 2018. godine na kanalu RTS.

Kroz niz zanimljivih tema o pojmu i vaznosti radioekologije, pojmu radioaktivnosti u prirodi, radioaktivnom otpadu, zracenju i kontaminaciji, vode nas vrhunski strucnjaci u svojim oblastima zaposleni u JP “Nuklearni objekti Srbije”.

Tekst preuzet sa prezentacije RTS

Institut Vinča, vodeća je naučno-istraživačka organizacija u Srbiji, od nacionalnog je značaja i brine o podizanju standarda i kvaliteta života građana. Oblasti istraživanja su fizika, hemija, biologija, energetika, zaštita od zračenja, kao i zaštita životne sredine.

U okviru instituta je i Javno preduzeće “Nuklearni objekti Srbije”, koje je osnovala Vlada Republike Srbije čiji je prioritet nuklearna sigurnost i bezbednost, kao i zaštita građana od mogućeg štetnog jonizujućeg zračenja.

Okruženi smo proizvodima koji u sebi sadrže opasne supstance, i kada se njihov životni vek završi, ako se ne zbrinu po standardima, lako mogu dospeti u životnu sredinu.

Tema današnje emisije je zaštita, tretman i skladištenje radioaktivnog otpada, kontrola kvaliteta vazduha.

Kroz niz zanimljivih tema o pojmu i važnosti radioekologije, pojmu radioaktivnosti u prirodi, radioaktivnom otpadu, zračenju i kontaminaciji, kao i zaštiti, vode nas vrhunski obrazovani stručnjaci u svojim oblastima, zaposleni u Nuklearnim objektima Srbije.

Sagovornici su: direktor Dalibor Arbutina, prof. dr Nataša Lazarević, prof. dr Ivan Knežević, prof. dr Milutin Jevremović, i dr.

Urednik Aleksandra Stojanović
Reditelj Nenad Krkelić

Tekst pročitajte na linku:
Нуклеарни објекти Србије

Pogledajte emisiju na YouTube-u, sa zvaničnog kanala, RTS – Obrazovno-naučni program
Nuklearni objekti Srbije