Novosti

Iskorišćeno nuklearno gorivo iz reaktora RA bezbedno stiglo u Rusku federaciju

Posted by: admin

Transport kompletnih zaliha iskorišćenog nuklearnog goriva iz reaktora RA, u  organizaciji javnog preduzeća “Nuklearni objekti Srbije”, koje je Vlada republike Srbije ovlastila za realizaciju ovog projekta, po utvrđenim  procedurama i rokovima bezbedno je  stigao  u Rusku federaciju. Transport iskorišćenog nuklearnog goriva iz reaktora krenuo je iz Srbije 18. novembra 2010. godine.

Tokom faze prepakivanja, ukupno 8030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva  prepakovano je u specijalne Škoda VPVR/M i  TUK-18  kontejnere. Ukupno 32 kontejnera, 16 ŠKODA VPVR/M i 16 TUK-18 kontejnera prepakovano je u 15 transportnih ISO kontejnera (14 sa istrošenim nuklearnim gorivom i 1 sa pomoćnom opremom) koji su činili transportni konvoj.

Konačnoj fazi projekta i početku samog transporta prisustvovali su najviši državni zvaničnici, među kojima su bili predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar za nauku i tehnološki razvoj, Božidar Đelić,  ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju, partneri iz Ruske federacije i Sjedinjenih Američkih Država, koje su finansijski pomogle projekat, kao i predstavnici zemalja kroz koje je transport prolazio.

Radojica Pešić, direktor javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije istakao je da je Vlada republike Srbije osnovala ovo preduzeće pre više od godinu dana i poverila mu realizaciju ovog državno značajnog projekta koje je preduzeće uz saradnju sa svim nadležnim institucijama u zemlji i inostranstvu realizovalo na siguran i bezbedan  način.  I u budućnosti, „Nukelarni objekti Srbije“ će biti neophodan oslonac svim građanima Srbije, a naročito ustanovama i industrijama koje rade ili dolaze u čest kontakt sa nuklearnim tehnologijama i izvorima jonizujućeg zračenja, pružajući svu potrebnu podršku, uključujući ekspertski nadzor, bezbednosne procedure, merenja i mere zaštite.

Konvoj dužine preko dva kilometra  je iz Srbije krenuo u 02 sata ujutru 18. novembra. Gorivo je autoputem transportovano do subotičke Azotare, gde su transportni ISO kontejneri prebačeni na voz, odakle su prebačeni do luke Kopar u Sloveniji, iz Kopra su morskim putem nastavili do Ruske federacije.