Novosti

Pregledi građana koji se vraćaju iz Japana u službi JP “Nuklearni objekti Srbije”

Posted by: admin

Vest preuzeta sa web portala Vlade Republike Srbije


Direktor Javnog preduzeća “Nuklearni objekti Srbije” Radojica Pešić izjavio je danas da je službi za pregled građana koji se vraćaju iz Japana i strahuju da su bili izloženi radijaciji do sada podneto nekoliko zahteva za kontrolu i dodao da će pregledi biti obavljeni tokom dana.


Pešić je u izjavi za agenciju Fonet rekao da je juče otvorena pomenuta služba, koja će biti dostupna 24 sata, uz napomenu da je već primljeno nekoliko zahteva za pregled.

Tokom dana očekujemo da neko od tih građana dođe na pregled, rekao je on i objasnio da to nije zakonska obaveza, već da se radi o tome da ako neko ko dođe iz Japana strahuje za svoje zdravlje ima mogućnost da obavi pregled kako bi bio spokojniji.

Prema njegovim rečima, postoji veliko interesovanje roditelja koji očekuju svoju decu iz Japana da ona po dolasku u našu zemlju obave pregled.

Jedino u okviru ovog javnog preduzeća, kako je naveo, postoji adekvatna oprema za merenje nivoa unutrašnje kontaminacije organizma.

Pešić je ukazao na to da naši lekari specijalisti mogu da na jednostavan način ustanove da li ima eventualne kontaminacije u organizmu čoveka.

Ukoliko se utvrdi tako nešto, pacijent se procesuira dalje, najpre u Vojnomedicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, rekao je on i naglasio da je na rutinski način moguće ustanoviti eventualno postojanje površinske kontaminacije na koži, a zatim i na obući i odeći.

U takvim slučajevima naši specijalisti mogu da na licu mesta izvrše dekontaminaciju, zaključio je direktor pomenutog javnog preduzeća.