Novosti

Raičević: Nema opasnosti od novog ‘Černobila’

Posted by: admin

Vest preuzeta sa web portala Srbija Net

Predstavnik JP “Nuklearni objekti Srbije” Jagoš Raičević izjavio je danas da japanski zvaničnici, posle eksplozije nuklearnoj centrali “Fukušima”, drže sve pod kontrolom i da ne preti opasnost od novog “Černobilja”.

“Nema govora o novom “Černobilju” na japanskom nivou i “generalno je to (incident u nukleranoj centrali) stvar lokalnog karaktera”, rekao je Tanjugu Raičević.

Pozivajući se na informacije medjunarodneih stručnih zvaničnika i agencija, kao i predstavnika Japana, Raičević je rekao da “nema naznaka da je bilo nekontrolisanog ispuštanja radioaktivnosti, niti je došlo do topljenje jezgrda”. “Ono što je bitno da se zna jeste da do sada nije bilo nekontrolisanog nego kontrolisanog ispuštanja radioaktivnosti u okolinu”, rekao je Raičević, dodavši da su bila dva uzroka incidenta – zemljotres i cunami.

Prema njegovim rečima, zbog zemljotresa je došlo do otkazivanja na sistemu hladjenja elektrane, dok je cunami doveo do oštećenja generatora koji su napajali sistem za hladjenje. “U medjuvremenu je došlo do pada pritiska u primarnom sistemu, što je dovelo do toga da su neke količine radiokativnosti morale da budu ispuštene u okolinu”, rekao je Raičević.

On smatra da japanske vlasti sve drže pod kontrolo, a da je do evakuacije stanovništva došlo u skladu sa standardnim procedurama za delovanje u slučaju nezgoda, koje poseduje svaka od nukleranih elektrana. “Kako je nuklerana elektrana ‘Fukušima’ u blizini morske obale, ona, kao i druge elektrane, ima u tom planu i cunami kao jedan od mogućih scenarija”, rekao je Raičević, koji je pomoćnik direktora sektora u JP “Nuklearni objekti Srbije”.

Posle različitih medijskih izveštaja o vrsti i mestu incidenta u japanskom nuklearnom kompleksu, vlada te države je potvrdila da je u nuklearki Tokijske kompanije za električnu energiju odjeknula eksplozija. Saopšteno je i da su povredjena četiri radnika i da je došlo do curenja radioaktivnog materijala, ali da nije oštećen čelični kontejner u kojem se nalazi reaktor. Prema izveštajima agencija, nivo radijacije izmerene oko pogona u kojem se dogodila eksplozija i nad kojim se video gust dim i plamen, bio je 20 puta viši od normalnog