Novosti

U Srbiji nema radijacije iz Japana

Posted by: admin

U vazduhu nad Srbijom nema tragova radioktivnih supstanci koje potiču iz oštećene japanske nuklearne elektrane “Fukušima 1″.
Merenja javnog preduzeća “Nuklearni objekti Srbije” pokazuju da u Srbiji za sada nema razloga za zabrinutost zbog situacije u Japanu.
U mernoj stanici u Vinči proteklih dana se veoma detaljno meri koncentracija radioaktivnih supstanci u vazduhu i do sada ništa ne ukazuje da je Srbija na bilo koji način ugrožena radioaktivnim curenjima u Japanu.
Poslednja merenja vršena su sinoć, i do sada nije zabeležen porast aktivnosti aerosola kao što su cezijum 137 i 134, jod 131, niobijum, cirkonijum, barijum i cerijum, niti radioktivnih gasova kao što su ksenon 129, 121, 133 i 135.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je danas da japanska nuklearna kriza nije ni blizu kraja i da će biti potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča.
Američke merne stanice pokazale su da je manja količina radioaktivnosti iz Japana stigla u SAD ali da nema opasnosti po ljudsko zdravlje.
Male i bezopasne količine radioaktivnog materijala iz Japana izmerene su u Kaliforniji, Koloradu, Nevadi, na Havalima i u Vašingtonu.
Detaljna merenja sprovode se i na ruskom Dalekom istoku, i nije utvrđena koncentracija radioaktivnih supstanci iznad dozvoljenih granica.
Prema prognozama stručnjaka, narednih nekoliko dana vazdušna struja radioaktivne materije oslobođene u zoni havarisane japanske atomske centrale ”Fukušima” nosiće ka Tihom okeanu.
Opasnost samo u slučaju velike havarije

A dr Milan Orlić, direktor Sektora za upravljanje radioaktivnim otpadom u JP “Nuklearni objekti Srbije”, ponovio je, gostujući u Vestima TV B92, da situacija u Japanu ne predstavlja opasnost za Srbiju.
Prema njegovim rečima, evropski kontinent bi ugrozila samo eventualna eksplozija u centrali u “Fukušimi”, kada bi velika količina radioaktivnih supstanci bila oslobođena u atmosferu.

Gostovanje dr Orlića na TV B92 pogledajte u video prilogu

Get the Flash Player to see this content.