Novosti

JP Nuklearni objekti Srbije dobitnik nagrade ZELENI LIST za 2010. godinu

Posted by: admin

Sa velikim ponosom saopštavamo da je naše preduzeće kao jedan od zaštitnika životne sredine, dobitnik  nagrade „ZELENI LIST”, u okviru akcije “ Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine za 2010. godinu“,  za uspešno i bezbedno sproveden transport kompletnih zaliha iskorišćenog nuklearnog goriva iz reaktora RA, u Rusku federaciju. Ovu prestižnu nagradu dodeljuju Ekološki magazine “Čekajući vetar” Radio Beograda 2 i Pokret gorana Vojvodine, a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizm, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Prilikom dodele nagrade istaknuto je:

“U Institutu Vinča nisu postojali odgovarajući uslovi za skladištenje istrošenog atomskog goriva i visoko obogaćenog uranijuma, pa je držanje tih materijala predstavljalo ozbiljnu bezbedonosnu pretnju. Za uspešno sprovedenu akciju, za učinjeno dobro ne samo građanima Srbije, već i celog regiona, jednoglasno smo odlučili da epitet zaštitnika životne sredine za 2010. godinu ponese JP Nuklearni objekti Srbije.“

U akciji “Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine za 2010. godinu“ učestvovali su zainteresovani građani sa područja cele Srbije, koji su predlagali pojedince, udruženja, organizacije i institucije za ZELENI LIST ili CRNI LIST na osnovu projekata ili akcija u 2010. godini kojima je dat značajan doprinos očuvanju ili narušavanju životne sredine.

Pored JP Nuklearni objekti ZELENI LIST za 2010. dobili su i Ambasada kraljevine Holandije, Ambasada kraljevine Danske, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine, Erse Bank d.o.o. Eko-list, časopis za ekologiju zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Institut za lečenje i rehabilitaciju srčanih i reumatskih bolesti Niška banja,. Kompanija Bižić i sinovi, Kompanija Carlsberg Srbija d.o.o., Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj (CEOOR)