Novosti

Bezbedno skladištenje radioaktivnog otpada iz Srbije

Posted by: admin

U Srbiji se svake godine generiše od nekoliko desetina do nekoliko stotina kubnih metara radioaktivnog otpada, koji dolazi iz medicinskih institucija, naučno-istraživačkih organizacija i industrije. Osim toga, sve do raspada SFRJ, u Vinči je skladišten radioaktivni otpad istog porekla sa cele teritorije tadašnje države. Tako se sada u postojećim skladištima nalazi oko 3000 kubnih metara radioaktivnog otpada.

Uzimajući u obzir ovako veliku količinu, kao i činjenicu da se radioaktivni otpad generiše svakodnevno u našoj zemlji, Javno preduzeće „Nuklearni objekti Srbije“ završilo je izgradnju modernog i bezbednog skladišta, hangar H3/BS, dovoljno velikog kapaciteta. Planirano je da u to skladište bude premešten kompletan radioaktivni otpad iz postojećih skladišta, koja će potom biti demontirana. Na taj način će sav radioaktivni otpad iz naše zemlje biti uskladišten bezbedno i sigurno na jednom mestu.

Dobijena je upotrebna dozvola, kao i dozvola za probni rad za sprovođenje nuklearne aktivnosti  (skladištenje otpada) u trajanju od deset nedelja. Po isteku probnog rada, za nekoliko nedelja, očekuje se dobijanje dozvole za trajno sprovođenje nuklearne aktivnosti. U izgradnju ovog objekta uloženo je 2,5 miliona evra, a objekat je građen od 2007. do 2011. godine.

“Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije, kao i Vlada Republike Srbije, uložili su veliki napor da naši građani budu sigurni i bezbedni. Velika sredstava su uložena za ovakav objekat, kao i za svu opremu i materijale namenjene bezbednom skladištenju radioaktivnog otpada i jakih izvora zračenja. Sada se može reći da smo na najboljem putu da saniramo  stanje u Vinči i uspostavimo nivo radijacione sigurnosti koji je definisan međunarodnim standardima, od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju. To znači da ćemo već naredne godine otpočeti demontažu dotrajalog skladišta radioaktivnog otpada, u kojem se nalazi i istorijski otpad iz vremena SFRJ, i prebacivanje tog otpada u novo skladište“, rekao je Radojica Pešić, direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije.

Srbija je, kao što je poznato, otpremila nuklearno gorivo u Rusku Federaciju, te stoga novo skladište neće služiti za odlaganje nuklearnog goriva. Takođe, novo skladište neće služiti za eventualno odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u drugim državama, već isključivo za skladištenje radioaktivnog otpada koji nastaje u našoj zemlji.

Puštanjem u rad novog hangara rešavamo pitanje bezbednog i sigurnog skladištenja radioaktivnog otpada u narednih nekoliko decenija.